Tierp växte fram som ett stationssamhälle efter att järnvägsstationen och Ostkustbanan invigts 1874. Namnet kommer från Tierps kyrkby som ligger en mil söder om Tierp. Orten blev municipalsamhälle inom Tierps landskommun 1888 och bröts ut ur denna 1920 för att bli köping. Återföreningen skedde 1974 och Tierp är nu centralort i Tierps kommun.

År 1917 fanns här 1 200 invånare, postkontor, läkare, apotek, två hotell, avdelningskontor för Stockholms handelsbank och Mälarprovinsernas bank, många handlande och hantverkare, tre mekaniska verkstäder, snickerifabrik, gjuteri med flera fabriker, ångsåg, kvarn, två mejerier och en tidning.

Tierp är en tätort (köping) i norra Uppland och centralort i Tierps kommun, Uppsala län. Den ligger 61 km från Uppsala och 53 km från Gävle. Från Tierp är det nära till Dalälven, skärgården, naturreservatet Florarna och vallonbruken i norduppland. Det är dessutom nära till Stockholm, Uppsala, Arlanda och Gävle som nås med tåg- och bussförbindelser, men också med motorvägen E4 som går vid Tierp. Tierp ligger i Tolfta församling medan Tierps kyrkby ligger i Tierps församling.

Berömda personer från Tierp är hockeyspelaren Johan Holmqvist och poeten Kristina Lugn.

Större företag på orten är Atlas Copco, Elastolan, Tierps järnbruk som tillverkar brunnslock och Pricks som var en välkänd pepparkaksfabrik men är nedlagd sen december 2004.

Tierps har ett stort sjukhus och tandläkarmottagning.
Du kan åka tåg från Tierps centralstation, till Gävle, Uppsala, Arlanda, Stockholm.
Det finns butiker för alla ändamål.
Tierps centrum har många butiker i två områden.
Tierps centrum

ICA, Lidl, Coop, Hemköp,
Apotek, Systembolag, Radioaffär,
Swedbank, Nordea, Tobak ATG,
Kommunhus, Arbetsförmedling,
Färgaffär, Skoaffär, Klädaffär,
Heminredning, Blomsteraffär,
OKQ8, Statoil, Post Företagsservice,
Däckfirma, Bilfirmor,
Granngården, Begravningsbyrå
Tryckeri, Hotell
Tierp

Månkarbo Rum & Stugor
© 2020 Månkarbo Rum & Stugor AB